Výživa a imunita
V dnešní
covidové době je spoustu strachu a nejistoty, změn a obav o zdraví.
Pojďme naši energii přesměrovat na to, jak vypevnit naši imunitu a co udělat
pro sebe tak, aby se naše uměla bránit případné infekci či infekce proběhla
rychle a měla lehký průběh.
Je známo, že v našem střevě se tvoří až 80% naší imunity. Proto je dobré
mít střevo v pořádku. Důležité pro zdraví střeva je pravidelné každodenní vyprazdňování,
pitný režim a dostatek probiotik a vlákniny ve stravě. Proto bychom měli sníst
či vypít jeden zakysaný mléčný výrobek typu kyška, acidofilní mléko či kefír,
jogurt. Dobré probiotikum je také kysané zelí, naše babičky to věděly:-) či kimči, nakládaná
zelenina, kterou si můžeme udělat i doma. Vlákninu bychom měli mít
v množství 30g/den. Hodně vlákniny mají luštěniny, zelenina a ovoce. Jezte
zeleninu ke každému jídlu (vařenou, na páře, dušenou, pečenou v troubě
atd).
Z vitamínů je nesmírně důležitý vitamín D. Působí na
řadu funkcí v lidském těle a má obrovský vliv na imunitu. Nyní na podzim,
kdy je už nedostatek slunečních paprsků je dobré si zakoupit vit. D
v lékárně či nechat předepsat od lékaře kapičky Vigantol. A víte jak
získávali vitamín D naši předci? Kromě toho, že pracovali na polích a měli ho
tedy v létě ze sluníčka, tak v zimě - a teď se podržte- ze sádla.
Jedna jediná lžíce sádla obsahuje až 1000 m. j. vit. D!
Dále je důležitý
vitamín A, který podporuje dobrou funkci sliznic. Sliznice jsou vstupní bránou
infekce do organismu (oči, ústa, nos). Velké množství vitamínu A obsahují
játra, nemusíte se bát škodlivin v nich. Toto je překonané, játra jsou
důležitou zásobárnou živin a pokud si je dáte jednou za 14 dní, vitamínu A máte
právě tak akorát na ony dva týdny. Játra či játrová paštika mají tolik vitamínu
A, že se proto nedoporučuje těhotným ženám, těm je v poradně vysloveně zakazuji. Hodně
vitamínu A obsahují také dýně, růžičková kapusta, mrkev, vejce, batáty - vit A
je rozpustný v tucích, nezapomínejte přidat trochu oleje či tuku!
Známý je vitamín C, je důležité mít alespoň trochu vit. C
v každém jídle, tělo ho neumí skladovat. Výborným zdrojem vitamínu C jsou
například papriky.
Určitě bude dobré když přidáme B komplex a zinek, ten brání
replikaci (množení) virů.
Z dalších doplňků jsou vhodné betaglukany (stačí šálek
ovesných vloček denně) a omega 3 (ryby, chia semínka, vlašské ořechy).